неделя, 13 юли 2008 г.

Кой уби електрическия автомобил?

Представете си автомобил, който не издава нито звук, когато завъртите ключа на запалването. Aвтомобил, който няма ауспух от които да бълва зловредни газове, и не защото го е изгубил на някой завой, а защото не му е необходим! Автомобил който може да се задвижва от чиста слънчева енергия.

От малък си спомням, как по новините в раздел “любопитни вести” често показваха автомобили със слънчеви панели по покривите, задвижвани от електродвигатели. И така 20 години, този тип новина не излезе от раздела на куриозните вести ...

А знаехте ли че преди десетина години по пътищата на Калифорния са се движили електрически автомобили, но не от онези детските, с които се забавляват децата по парковете, а стандартни, напълно равностойни на автомобилите задвижвани от двигатели с вътрешно горене? И аз незнаех, докато не попаднах случайно на един филм с предизвикателното заглавие “Who killed the electric car?” (www.sonyclassics.com/whokilledtheelectriccar/). За мой късмет се оказа, че мога да си го изтегля от замунда!:)


Горещо ви препоръчвам да го гледате, ако сте от хората, на които им се налага всеки ден да се придвижват из задръстения с автомобили град, да дишат облаците бензинови пари, да не чуват собствения си глас заради шумотевицата носеща се от натоварения булевард... Гледайте го, за да знаете, че има алтернатива на една 100-годишна технология, толкова неефективна, неекологична и буквално мръсна, че те кара да си зададеш въпроса “Това наистина ли е Века на Високите Технологии!?”. Ще разберете чии интереси са били застрашени от появата на електрическия автомобил и няма да се изненадате защо се е стигнало до тук!

И следващия път когато някой ви каже с патетична увереност, че “нищо по-добро не е измислено!”, не бързайте да се съгласявате!;)

Няма коментари:

Блог за устойчиво развитие и гражданско общество.

Добре дошъл!

Здравей, радвам се да се запознаем!
Ако те вълнуват темите в този блог, ще съм ти много благодарен ако споделиш с мен мнението си по тях!

Приятно блогване! ;)