четвъртък, 19 март 2009 г.

Робинзон Крузо и парите

Преди време, търсейки интересна информация за финансовата ни система, попаднах на един много поучителен "манга" комикс. В него по много достъпен начин се разкрива един вроден, но изключително прикрит недостатък на паричната ни система - лихвата. Недостатък, който стои в основата на постоянно ескалиращия дисбаланс в разпределението общите ресурси.
В основата на този "манга" комикс стои една "История за Робинзон Крузо" ("A Story of Robinson Crusoe") написана от Гезел през 1920-та година.
Силвио Гезел (1862 - 1930) е бил бизнесмен, който се е тревожил от бедността причинявана от икономическите кризи, в която попадали широк кръг от хора.
Той е познавал недостатъците на паричната система и е написал редица книги по темата. "История за Робинзон Крузо" е една от неговите най-ипюстративните истории, която вдъхва живот на неговите учения. Неговата книга "Естественият икономически ред" е преведена и на български език.


Сърдечни благодарности на авторите на комикса:
Text: Eiichi Morino
Drawings: kokiriko
Translation: Robert Mittelstaedt
© 2000 by Gesell Research Society Japan
http://grsj.org/
Contact: info@grsj.org


Български превод: Александър ИвановКогато в нашата съществуваща парична система някои даде назаем пари на друг, той взема лихва за това. А този, който взема назаем пари, трябва да плаща лихва.
Никой никога не е поставял под съмнение тази система. Но наистина ли тя е толкова естествена? На какво се крепи тази естественост?Всички неща на този свят, с много малко изключения, имат качеството да губят своята стойност. Само парите не са подвластни на тази закономерност на времето. Но и парите, както всички останали неща трябва да са подложени на обезценяване.
В сравнение с всичкo другo парите имат кралски привилегии. Тази тяхна сила прави парите толкова преследвани от хората. Парите правят възможна размяната на блага и по този начин получават неограничена разпространение. Те са се превърнали в механизъм, който дава предимство на тези които доставят парите.
Теорията на Маркс не може да се приложи на практика, защото според нея парите са само средство за размяна, той не е могъл да разкрие тайната на лихвата. Но, когато днес ние виждаме истинското лице на парите, ние разбираме нуждата от реформа в паричната ни система. Ние сме тези, които трябва да направим парите истинско средство за размяна, изпълняващо единствено и само тази функция.

Английската версия на комикса.

Няма коментари:

Блог за устойчиво развитие и гражданско общество.

Добре дошъл!

Здравей, радвам се да се запознаем!
Ако те вълнуват темите в този блог, ще съм ти много благодарен ако споделиш с мен мнението си по тях!

Приятно блогване! ;)