понеделник, 13 април 2009 г.

Предложените промени в Закона за избор на 41во Народно Събрание – действия срещу демократичните избори и гражданското общество

Предложените промени са насочени пряко срещу гражданското общество и демократичните избори. Тези промени защитават единствено интересите на политическата олигархия и показват страха на управляващите партии, че политическото статукво може да бъде нарушено. Това са промени насочени против гражданското общество и демокрацията в България.

Според предложените промени в закона, депозитът за участие на партии в изборите се увеличава на 50 000 лева, което е еквивалентно на 208 минимални работни заплати в България - този размер е неадекватен не само спрямо икономическата ситуация у нас, но и в сравнение с подобни депозитни изисквания в другите страни от ЕС. В 15 от 27-те държави-членки на ЕС не се изисква паричен депозит за явяване на избори, а където подобно изискване съществува, то е свързано с многократно по-малък размер от този у нас.


Страна Депозит
1 Австрия 3600 евро
2 Белгия Няма
3 България ~ 25 000 евро (208 мин. раб. заплати)
4 Великобритания 5000 лири на регион
5 Германия Няма паричен депозит – но има някакви допънителни условия
6 Гърция 2934.70 евро
7 Дания Няма
8 Естония 5 минимални заплати(1390 евро) на кандидат
9 Ирландия Няма
10 Испания Няма
11 Италия Няма
12 Кипър 470 евро
13 Латвия 1300 евро
14 Литва 20 средни заплати (~11 000 хил евро)
15 Люксмебург Няма
16 Малта 90 Евро
17 Полша Няма
18 Португалия (няма информация)
19 Румъния Няма
20 Словакия ~1750 евро(50 000 крони)
21 Словения Няма
22 Унгария Няма
23 Финландия Няма
24 Франция Няма паричен депозит – но има някакви допънителни условия
25 Холандия 11500 евро за непредставените партиив настоящия европарламент
26 Чехия ~600 евро(15 000 крони)
27 Швеция Няма

Източник: http://www.europarl.europa.eu/elections2009/countries/default.htm?language=BG

В открито писмо партия ЗЕЛЕНИТЕ настоява президентът Георги Първанов да върне закона за прераглеждане в НС.

ЗЕЛЕНИТЕ призовават журналистите да следят внимателно дали освен медийния монопол и опитите за ограничаване на свободата на словото, не сме свидетели и на сериозно ограничаване на свободата да се участва в избори, което е наше право като граждани на България и ЕС, дали изборите 2009 ще са въобще свободни и демократични?!

***

ОТВОРЕНО ПИСМО ОТНОСНО ПРЕДЛОЖЕНИТЕ ПРОМЕНИ В ЗАКОНА ЗА ИЗБОР НА 41во НАРОДНО СЪБРАНИЕ – ПРОМЕНИ ПРОТИВ ГРАЖДАНСКОТО ОБЩЕСТВО


Уважаеми господин Президент,

По повод предложенията за промяна в Закона за избиране на 41во Народно събрание и относно увеличаването на депозита за участие на политически партии от 20 000 на 50 000 лв., настояваме за принципната намеса на президентската институция на Република България.

Вие веднъж казахте с какво не бихте се съгласили, тогава не чухме нищо за депозитите, сега отново ли ще мълчите по този въпрос?!

Като пълноправни граждани на Република България, отново сме загрижени за съхраняването на демократичното общество. Като избиратели, считаме, че нашите права са сериозно застрашени за втори път в продължение на 10 дни от промяната в Закона за избиране на членове на Европейския парламент. Увеличаването на депозита за участие в изборите на сума, еквивалентна на 208 месечни работни заплати за България, е поредната стъпка към сриване на основите на демокрацията и гражданското общество. В сравнение с подобните депозитни норми в другите страни-членки на Европейския съюз този акт прави България страната с най - високи финансови изисквания за участие в „честни и демократични” избори. По този начин се лишава от нормална възможност за политическо представителство голяма част от българското население. За никого не е тайна, че сумата, която се предлага да бъде фиксирана в закона, не представлява проблем за субектите и групировките, които искат да феодализират и узурпират демокрацията в България.

За сравнение с другите страни-членки на ЕС - в 15 от 27-те държави не се изисква паричен депозит за явяване на избори, а където такъв съществува, той е многократно по-малък от този за България. България, която е най-бедната държава в ЕС, става държавата с изискване за най-висок депозит за участие в свободни и демократични избори.

Господин Президент, Вие подкрепяте ли тази практика?

Виждате ли се като президент на държава, която единствена в Европейския съюз налага подобна дискриминация?

Считаме, че предложените промени в закона обслужват единствено интересите на мафията и сивата икономика в държавата. Подобни действия, явно защитаващи сега съществуващото политическо статукво и обвързаните с него бизнес интереси, естествено не допускат промяна и присъствие на нови политически субекти.

Настояваме да се вземат съответните необходими мерки, а именно – да се наложи вето на закона и да се върне за преразглеждане в Народното събрание. Убедени сме, че това е задължение на Президентската институция на Република България, имаща законовото право да направи необходимото в името на демокрацията и за избягване на допълнителното дискредитиране на България като държава част от Европейския съюз.

Призоваваме за съдействие и европейските институции за запазване на правата на европейските граждани, каквито сме, и на правото на избирателите в една демократична държава да избират своите адекватни представители на европейско и национално ниво.

С уважение,

ПП ЗЕЛЕНИТЕ

09.04.09

***

Можем да променим нещата, ако всеки от вас се задейства и пише по форуми, по онлайн вестниците, в блогове, и пише за двата закона и вдигнатите депозити до всички свои познати, във фейсбук, по скайп, мейли и т.н. Това не е проблем само на ЗЕЛЕНИТЕ, това е проблем на всички български граждани.

Няма коментари:

Блог за устойчиво развитие и гражданско общество.

Добре дошъл!

Здравей, радвам се да се запознаем!
Ако те вълнуват темите в този блог, ще съм ти много благодарен ако споделиш с мен мнението си по тях!

Приятно блогване! ;)