вторник, 6 май 2008 г.

Що е Устойчиво Развитие с две думи?

Какво означава устойчиво развитие?

  • Терминът

След конференцията за околната среда и развитието на Обединените Нации в Рио де Жанейро през лятото на 1992 година, понятието „Sustainable Development“ ("Устойчиво развитие) се превръща в целия свят в политическо понятие.

  • Дефиниция

Лестър Браун, основателят на Worldwatch Institute дава следната дефиниция:

"Устойчивото развитие е развитието, което задоволява нуждите на настоящето без да застрашава възможностите на бъдещите поколения да задоволяват своите нужди."

  • Предмет

Разглежда екологичните, икономическите и социалните проблеми като взаимообвързана система. Днешната икономика не отчита екологичната цена на дейността си - природните ресурси се експлоатират, без да се отчита фактът че те са изчерпаеми.

Какво означава устойчиво развитие за бизнеса?

  • Да се създават продукти които са устойчиви, т.е.:

- да са направени са от възможно най-голям процент рециклируеми материали;

- да не съдържат вредни или опасни вещества за човека и природата;

  • В производстото на продукта се влагат възможно най-малко материали, вода и енергия, по-възможност генерирана от възобновяеми енергийни източници.

  • Политика на социална отговорност:

- да се осигуряват безопасни и ненакърняващи човешкото достойнство условията за работа;

- да се дава справедливо заплащане;

- да се подпомага културното разнообразие;

- да се поущрява социалната ангажираност на служителите.

Какво означава устойчиво развитие за човека?

  • Да проявява отговорно отношение към природата;
  • Да проявява отговорност при потреблението си на стоки и енергия;
  • Да проявява толерантност към останалите хора в обществото;
Повече за Устойчивото Развитие:
http://www.dadalos-iizdvv.org/nachhaltigkeit_bg/grundkurs_1.htm

3 коментара:

Анонимен каза...

Здравей! Тъй като имам блогове за биоактивно земеделие и пермакултура от скоро и потези теми допирам често до това понятие ми бе интересно да разбера как се тъкува то.Знаеш ли,струва ми се като опит да се погледне на новото предизвикателство днес предсвета обаче като се запази старото статукво.Добре.Какво това развитие.Какво си представяме като чуем тази дума.А какво си представят онези зад океана.В анализите за състоянието на свта се правят внушения за културната различност.Имам много силно подозрение към някои обяснения там.Ще ги коментирам скоро.Ти каво мислиш?Чел ли си новото за 2011 година?http://inkata22.blog.bg/ и още :http://ekozemedelie.blogspot.com/2011/09/blog-post.html

Анонимен каза...

Аз също се интересувам от тази тема. Ако имаш интерес виж блога на мен и мойте приятели. Може да обменим идеи и гледни точки :)
http://novden.wordpress.com/

Александър Иванов каза...

Здравейте:)
Тази статия съм я публикувал преди повече от 3 години и тогава "устойчиво развитие" беше сравнително ново понятие. Съгласен съм че е по-скоро популярен термин, който губи своя смисъл, когато се злоупотребява с него в политически контекст. Преди около година и аз научих за идеите на пермакултурата и ми се струва че са много по-истински и по-глобално отразяват модела на "развитие", към който трябва ние хората да се обърнем.
Ако имате фейсбук елате в тази група, за да си общуваме по-ефективно(виждам също че и двамата сте от Варна): http://www.facebook.com/groups/110803595668342/
Поздрави!
Сашо

Блог за устойчиво развитие и гражданско общество.

Добре дошъл!

Здравей, радвам се да се запознаем!
Ако те вълнуват темите в този блог, ще съм ти много благодарен ако споделиш с мен мнението си по тях!

Приятно блогване! ;)