вторник, 16 юни 2009 г.

Не разчитайте само на касовата си брава!

На 1ви Април тази година, когато се прибирах от работа бях неприятно изненадан да открия квартирата си в София отключена и разтършувана. Бяха се справили изключително професионално и прецизно. Липсваха лаптоп, LCD телевизор и нелош дигитален фотоапарат. Не държа пари в брой вкъщи, злато също не събираме, затова и липсите бяха предимно техника. За протокола трябва да запиша и един мъжки парфюм, който вероятно е бил разпределен надолу по веригата на съучастниците. След двучасово чакане, най-накрая пристигнаха полицаите. Да ги съжалиш, милите - носеха под ръка неугледна пишеща машина "Марица", вероятно модел 73та година и едвам гледаха, изморени след поредния оглед в 22 часа вечерта. Бях готов да им завещая лаптопа си, ако все пак го открият, за да дам поне малък технологичен тласък в борбата с високо технологичната бг престъпност. Разколебах се, когато операторът на печатащата машина заговори с любов за нея и се попритесни от технологично-образователни предизвикателства, пред които би се изправил при евентуална придобивка на съвременното чудо на човешкия прогрес - преносимият персонален компютър.

След около двайсетина дни чух, че един колега от работата също го бяха обрали. И то докато спи, заедно със семейството си. Невероятна наглост, която за съжаление се среща все по-често. Липсите бяха от същия порядък - неща, които са били оставени в единствената ненаселена в момента стая.

Преди около час, на вратата звънна комшията от горния етаж, за да помоли за двама свидетели. И него тъкмо бяха обрали в краткото време преди обед, в което не си е бил вкъщи...

Какво е общото между трите случая? Освен, че са се случили на мен или на мои познати, и в трите апартаментите са се защитавали от непозволен достъп чрез една единствена "касова" брава (от онези с дългите ключове). Както впоследствие се разбра, въпросните касови брави отдавна са изгубили своята надеждност и се отварят посредством хитър инструмент за около 3 секунди. Всичко това ме води на мисълта, че в момента крадците са се развихрили и търсят лесна плячка в "защитените" от касови брави апартаменти.



Затова моля всички, които разчитат само на една касова брава, да се поинтересуват от обективни източници, дали тяхната сигурност не е вече силно компроментирана и да вземат мерки. Не искам да апелирам към закупуването на поредните нововъведения в защитата, които след известно време също няма да са сигурни. Но помислете как да попречите на крадците да ви направят поредната жертва!

Апелирам и за още нещо:
Моля, в никакъв случай, по никакъв начин, по никакъв повод, НЕ купувайте стоки с непроверен произход. Най-вероятно е те да са крадени! Ако не искате да подпомагате дейността на крадците, не го правете. В противен случай и вашите вещи могат да потеглят към черния пазар без вашето позволение.
Това е нещо, което зависи най-вече от нас!

3 коментара:

Unknown каза...

Браво, чудесна статия, така трябва да се популяризира всичко това !

~ Chris ~ каза...

Ужас.

Като се замисля, че у нас сме с такава брава и ми се свива стомаха.

Страхотна статия и страхотен блог, Саш!

Александър Иванов каза...

Благодаря Pipi и ~Chris~, радвам се че ви харесват статиите.:)

Блог за устойчиво развитие и гражданско общество.

Добре дошъл!

Здравей, радвам се да се запознаем!
Ако те вълнуват темите в този блог, ще съм ти много благодарен ако споделиш с мен мнението си по тях!

Приятно блогване! ;)