сряда, 24 юни 2009 г.

Първото преброяване на колоездачите във Варна! Ела и вземи своя номер!

Варна, 27 и 28 юни 2009 г.

На 27-ми Юни 2009 г. ще се проведе уникална по рода си за Варна проява – велошествие, символично преброяване на велосипедистите, подписване на петиция до Община Варна с искане за подобряване условията за употреба на велосипед в града, танцова програма и незабравимо въздушно шоу с колелета, включващо салта, превъртания и всякакви въздушни трикове, томбола и тестване на велосипедни прототипи. Ще бъде инсталирана и огромна въздушна възглавница с рампа, като всеки желаещ ще може да скача с велосипед.
Проявата е по инициятива на Велоклуб „Устрем”, организирана съвместно с ДРАГ и подкрепена от варненските веломагазини. Тя е в подкрепа на кампанията започната от Велоеволюция в София, където при подобна проява на 22-ри Април се събраха над 2500 човека.

Целта е както да се предизвика обществено внимание върху карането на велосипеди като алтернативен транспорт, средство за спортуване и начин живот, така и върху нуждата от подобряване на условията за употребата на велосипед в града.
Формулирани са искания към Община Варна под формата на петиция, която ще бъде на разположение на всеки който иска да я подкрепи във варненските веломагазини.
Поканени са всички желаещи да се включат и да подкрепят инициятивата и подписването на петицията, независимо от това дали карат активно велосипед.
Очакват се и гости от други градове специално за проявата и възможността да поскачат на възглавницата.

Програма:
10:00 – Събиране пред Катедралата „Успение Богородично”
10:30 – 11:00 – Велошествие до Амфитеатъра в Морската градина
11:00 – Начало на записването и раздаване на номерата
11:00 - Забавна програма с участници:
• танцов клуб Маламбо (салса)
• брейк формация Soul Award
11:30 – 12:00 - Демонстрация с велосипеди на въздушна възглавница
12:00 – 12:20 - Обявяване на резултатите от преброяването, разиграване на томбола за записалите се в преброяването
12:30 – Тестдрайв на новите модели на ДРАГ за 2009 г. и прототипите за 2010 г.
12:30 – 14:30 и 16:00- 19:00 - Скачане на Голямата възглавница

Организаторите канят всички велосипедисти във Варна и района, които карат колелото си за удоволствие, ползват го като транспорт или за спорт, да участват в преброяването. Целта е да бъде представена актуална информация пред общинските власти в града за броят на хората, които биха карали колелото си във Варна и околностите ако бъде изградена подходящата инфраструктура.

„Омръзнало ли ви е да не можете да карате колело спокойно в града? Искате ли да можете да използвате велосипеда като транспорт? Искате ли да има къде да карате колелото си без страх? Искате ли да видите едно незабравимо въздушно шоу с колелета?”, питат организаторите.

Символичното преброяване на велосипедистите във Варна е част от кампанията „Голямото преброяване“, стартирала на 15 май в София, която ще продължи до 15 Септември 2009 г. Всеки велосипедист ще може да се преброи като попълни кратка анкета на сайта на сдружение „Велоеволюция” www.velobg.org. По този начин велоеволюционерите поставят основата на едно национално проучване за потенциала и нуждите на велосипедния транспорт. Според сдружението именно непознаването на реалната ситуация в България от властите, липсата на подробни проучвания и анализи възпрепятства развитието на велосипедни мрежи за транспорт, туризъм и спорт.

За контакти:
Phone:
0889775661
Email:

Няма коментари:

Блог за устойчиво развитие и гражданско общество.

Добре дошъл!

Здравей, радвам се да се запознаем!
Ако те вълнуват темите в този блог, ще съм ти много благодарен ако споделиш с мен мнението си по тях!

Приятно блогване! ;)