сряда, 24 юни 2009 г.

Първото преброяване на колоездачите във Варна! Ела и вземи своя номер!

Варна, 27 и 28 юни 2009 г.

На 27-ми Юни 2009 г. ще се проведе уникална по рода си за Варна проява – велошествие, символично преброяване на велосипедистите, подписване на петиция до Община Варна с искане за подобряване условията за употреба на велосипед в града, танцова програма и незабравимо въздушно шоу с колелета, включващо салта, превъртания и всякакви въздушни трикове, томбола и тестване на велосипедни прототипи. Ще бъде инсталирана и огромна въздушна възглавница с рампа, като всеки желаещ ще може да скача с велосипед.
Проявата е по инициятива на Велоклуб „Устрем”, организирана съвместно с ДРАГ и подкрепена от варненските веломагазини. Тя е в подкрепа на кампанията започната от Велоеволюция в София, където при подобна проява на 22-ри Април се събраха над 2500 човека.

Целта е както да се предизвика обществено внимание върху карането на велосипеди като алтернативен транспорт, средство за спортуване и начин живот, така и върху нуждата от подобряване на условията за употребата на велосипед в града.
Формулирани са искания към Община Варна под формата на петиция, която ще бъде на разположение на всеки който иска да я подкрепи във варненските веломагазини.
Поканени са всички желаещи да се включат и да подкрепят инициятивата и подписването на петицията, независимо от това дали карат активно велосипед.
Очакват се и гости от други градове специално за проявата и възможността да поскачат на възглавницата.

Програма:
10:00 – Събиране пред Катедралата „Успение Богородично”
10:30 – 11:00 – Велошествие до Амфитеатъра в Морската градина
11:00 – Начало на записването и раздаване на номерата
11:00 - Забавна програма с участници:
• танцов клуб Маламбо (салса)
• брейк формация Soul Award
11:30 – 12:00 - Демонстрация с велосипеди на въздушна възглавница
12:00 – 12:20 - Обявяване на резултатите от преброяването, разиграване на томбола за записалите се в преброяването
12:30 – Тестдрайв на новите модели на ДРАГ за 2009 г. и прототипите за 2010 г.
12:30 – 14:30 и 16:00- 19:00 - Скачане на Голямата възглавница

Организаторите канят всички велосипедисти във Варна и района, които карат колелото си за удоволствие, ползват го като транспорт или за спорт, да участват в преброяването. Целта е да бъде представена актуална информация пред общинските власти в града за броят на хората, които биха карали колелото си във Варна и околностите ако бъде изградена подходящата инфраструктура.

„Омръзнало ли ви е да не можете да карате колело спокойно в града? Искате ли да можете да използвате велосипеда като транспорт? Искате ли да има къде да карате колелото си без страх? Искате ли да видите едно незабравимо въздушно шоу с колелета?”, питат организаторите.

Символичното преброяване на велосипедистите във Варна е част от кампанията „Голямото преброяване“, стартирала на 15 май в София, която ще продължи до 15 Септември 2009 г. Всеки велосипедист ще може да се преброи като попълни кратка анкета на сайта на сдружение „Велоеволюция” www.velobg.org. По този начин велоеволюционерите поставят основата на едно национално проучване за потенциала и нуждите на велосипедния транспорт. Според сдружението именно непознаването на реалната ситуация в България от властите, липсата на подробни проучвания и анализи възпрепятства развитието на велосипедни мрежи за транспорт, туризъм и спорт.

За контакти:
Phone:
0889775661
Email:

вторник, 16 юни 2009 г.

Не разчитайте само на касовата си брава!

На 1ви Април тази година, когато се прибирах от работа бях неприятно изненадан да открия квартирата си в София отключена и разтършувана. Бяха се справили изключително професионално и прецизно. Липсваха лаптоп, LCD телевизор и нелош дигитален фотоапарат. Не държа пари в брой вкъщи, злато също не събираме, затова и липсите бяха предимно техника. За протокола трябва да запиша и един мъжки парфюм, който вероятно е бил разпределен надолу по веригата на съучастниците. След двучасово чакане, най-накрая пристигнаха полицаите. Да ги съжалиш, милите - носеха под ръка неугледна пишеща машина "Марица", вероятно модел 73та година и едвам гледаха, изморени след поредния оглед в 22 часа вечерта. Бях готов да им завещая лаптопа си, ако все пак го открият, за да дам поне малък технологичен тласък в борбата с високо технологичната бг престъпност. Разколебах се, когато операторът на печатащата машина заговори с любов за нея и се попритесни от технологично-образователни предизвикателства, пред които би се изправил при евентуална придобивка на съвременното чудо на човешкия прогрес - преносимият персонален компютър.

След около двайсетина дни чух, че един колега от работата също го бяха обрали. И то докато спи, заедно със семейството си. Невероятна наглост, която за съжаление се среща все по-често. Липсите бяха от същия порядък - неща, които са били оставени в единствената ненаселена в момента стая.

Преди около час, на вратата звънна комшията от горния етаж, за да помоли за двама свидетели. И него тъкмо бяха обрали в краткото време преди обед, в което не си е бил вкъщи...

Какво е общото между трите случая? Освен, че са се случили на мен или на мои познати, и в трите апартаментите са се защитавали от непозволен достъп чрез една единствена "касова" брава (от онези с дългите ключове). Както впоследствие се разбра, въпросните касови брави отдавна са изгубили своята надеждност и се отварят посредством хитър инструмент за около 3 секунди. Всичко това ме води на мисълта, че в момента крадците са се развихрили и търсят лесна плячка в "защитените" от касови брави апартаменти.



Затова моля всички, които разчитат само на една касова брава, да се поинтересуват от обективни източници, дали тяхната сигурност не е вече силно компроментирана и да вземат мерки. Не искам да апелирам към закупуването на поредните нововъведения в защитата, които след известно време също няма да са сигурни. Но помислете как да попречите на крадците да ви направят поредната жертва!

Апелирам и за още нещо:
Моля, в никакъв случай, по никакъв начин, по никакъв повод, НЕ купувайте стоки с непроверен произход. Най-вероятно е те да са крадени! Ако не искате да подпомагате дейността на крадците, не го правете. В противен случай и вашите вещи могат да потеглят към черния пазар без вашето позволение.
Това е нещо, което зависи най-вече от нас!

четвъртък, 11 юни 2009 г.

Новият Общ Устройствен План премества Екопарк - Университетска ботаническа градина (УБГ) Варна

Днес 11ти Юни 2009-та година от 18:00 на пл. Независимост ще се проведе митинг - събрание, на който варненци могат да заявят категоричното си несъгласие с нередностите в Общия Устройствен План на града.

Аз ще се включа в протеста. Ето какво ме мотивира да го направя:

"Проектът за нов ОУП-Варна, предлага „преместване” с 2 км на съществуващата Ботаническа градина, северно от действащия към настоящия момент кадастрален план “Ботаническа градина”. Това предложение е в явно противоречие на Заповед №РД-198/05.03.2004 на Министъра на околната среда и водите за обявяването на Екопарк - Университетска ботаническа градина (УБГ) Варна за защитена местност и е в противоречие на обществения интерес. Така нареченото „преместване” с 2 км върху лозови масиви ще засегне 14 вида растения, включени в Червената книга на България и 10 растителни вида, включени в Приложенията на Закона за биологичното разнообразие." (цитат)

Протестът се организира от „Организация Обществена Самозащита - Едно”, Инициативни Комитети „Възраждане”, „Изгрев”, „Сотира”, „Виница”, ГС ”Зелена Варна”, Съюз на младите и студентите, Българско дружество за защита на птиците, ПП Зелените, Обединено Гражданско Сдружение.

Блог за устойчиво развитие и гражданско общество.

Добре дошъл!

Здравей, радвам се да се запознаем!
Ако те вълнуват темите в този блог, ще съм ти много благодарен ако споделиш с мен мнението си по тях!

Приятно блогване! ;)